Vad får man inte säga högt i Sverige 2014?

För någon vecka sedan hittade jag en youtube-video med namnet Bor vi i Absurdistan? som tog upp vad man inte får säga högt i Sverige idag. Det var ett av tidningen Världen Idags seminarium i Almedalen 2013.  HÄR kan ni se den. Hur som helst, det fick mig att fundera lite. 
 
Det FINNS väldigt mycket saker man inte får tala om i Sverige idag, abortfrågan är en av dem. Jag vill inte förvandla detta inlägg till en debattartikel om abort, det tar vi en annan gång, utan bara diskutera det faktum att den aldrig tas upp nu för tiden. 
 
Är det för att männisor idag ser abort som en självklarhet? Ja, antagligen. Men tittar vi på statistiken vittnar den om att frågan borde diskuteras. I Sverige görs det strax under 40.000 aborter varje år, ungefär 17.7 per 1000 kvinnor. I Finland görs nio stycken per 1000 kvinnor (1). Det är en radikal skillnad! Jag tror inte att det här handlar om att Sverige är ett land i framkant som kommit långt i utvecklingen. Nej, det beskriver svart på vitt vilket överliberalt samhälle vi lever. Dessa siffror vittnar om att Sverige 2014 går mot ett iskallt samhälle där respekten för liv helt håller på att tappas.
 
Vi borde börja diskutera abort, på riktigt! Vi kan inte forsätta in i ett samhälle där sexmoralen, som RFSU driver, är på väg åt helt fel håll (2). För sexmoralen är en bidragande orsak. Vi måste våga ifrågasätta politker som påstår att abort handlar om "kvinnors rätt till sina kroppar". I en abort handlar det om två kroppar, barnet och mammans. Vi måste trotsa de politskt korrekta normerna och inse att abort är ett av Sveriges största problem idag 2014. 
 
 
1. http://www.thl.fi/sv_SE/web/sv/statistik/amne/reproduktiv_halsa/aborter/nordiska_aborter
2. http://www.varldenidag.se/ledare/2013/03/18/Nu-racker-det-RFSU/
7 kommentarer
Jemima

Grymt bra skrivet!

Svar: TACK kompis!
Hanna

Mirjam

jamen ja! jag tycker det är så himla sorgligt. här anser de flesta att alla som vill borde ha möjlighet till att göra abort, och att det hela borde liberaliseras ännu mer. finland kommer säkert snart gå samma väg som sverige. så oerhört hemskt, som du säger, man tappar respekten för människoliven!!

Svar: Sorgligt att Finland är på väg åt samma håll, jag trodde faktiskt att det var tvärtom… I Sverige finns en förening som heter MRO (Människorätt för ofödda) som är VÄLDIGT radikala, de visar upp bilder på aborterade foster på stan osv. De flesta tycker att de är hemska, men någonstans tror jag ändå att det behövs. För jag tror att många inte vet vad det egentligen handlar om. Därav respektlöshet.
Hanna

Anonym

det här var väldigt nyttigt och välformulerat, och även funderat

Svar: Tack snälla du! Roligt att höra :) Skriv gärna ditt namn nästa gång du kommenterar!
Hanna

Emma

Så himla bra skrivet!

Svar: Tack! :)
Hanna

Paulina

Bra skrivet Hanna! Du borde länka till texten på fejan. Läsvärt. Kram!

Svar: Tack Paulina! Kanske det ;) Risken är väl att det blir någon form av facebook-debatt och det brukar sällan sluta väl ;) KRAM!
Hanna

Moln

Det här borde vi inte ens diskutera förrän vi eliminerat alla anledningar till att kvinnor ens skulle vilja göra abort... (dvs när vi bekämpat fattigdom, våldtäktskulturen och att vissa flickor inte vågar säga "nej", med mera)
Först när alla anledningar försvunnit, borde vi reflektera över antalet aborter i Sverige. Innan dess (nu) borde vi snarare se det som positivt att flickor har den möjligheten.
Jag känner flera som gjort abort. Och INGEN har gjort det lätthändigt. Alla har det som en stor svart sorg i minnet, men att det var tvunget att göras, av diverse anledningar. Alla lever inte samma liv som du, och jag. Jag skulle aldrig i livet försöka proklamera deras bristande respekt för mänskligt liv, då de redan lider och reflekterat nog (men de ångrar det inte).
Jag hoppas även att du inte står för ett Förbud mot abort. Då det inte sker avsevärt färre aborter i sådana samhällen. Det föds möjligtvis något fler barn, in i familjer som redan från början vetat att de inte kan ta hand om deras lilla varelse. Men framför allt fortsätter aborterna att genomföras, men av outbildade läkare, eller smutsiga förhållanden i hemmet. Som många gånger leder till att kvinnan får allvarliga skador. Vilket ytterligare skulle minska jämställdheten. Kvinnor är ofta de som förlorar i ett konservativt samhälle.
Ett iskallt samhälle vore ett där vi påtvingar människor vad de ska göra med sina kroppar.

Svar: Jag håller med dig! Vi får ju gå ned till grunden för problemet för att kunna lösa det. Men man kan inte heller förbise det faktum att abort faktiskt är problematiskt. Uppfattningen jag får är att man ser alldeles för enkelt på abort idag. För precis som du säger så är det många som lider, tyder inte det på att det är mer än en vanlig blindtarmsoperation? Genom att skriva att vi går mot ett iskallt samhälle vill jag verkligen inte skuldbelägga någon, absolut inte! Men jag vill uppmärksamma det faktum att man inte längre inser vad abort handlar om. Jag tror inte på ett abortförbud, nej nej. Även jag kan se behovet i samhället och det vore dumt att tro att ett förbud skulle göra någon nytta.
Jämställdheten hänger inte på abortfrågan. I ett verkligt jämställt samhälle skulle man inte behöva göra abort. För där skulle ingen bli våldtagen, tvingad till sex eller känt sig utpekad om hon behåller barnet (att 80 % av tonårsgraviditeterna slutar i abort vittnar om det). För precis som vi både verkar eniga om är det ju inte egentligen abort som bör diskuteras utan de grundläggande problemen! Därför borde alla vi feminister, eller ja, alla människor oavsett om man vill kalla sig feminst eller inte, på allvar börja diskutera och jobba för detta. Se till exempel föreningen Feminsts for life.
Som du skriver är abort en svår fråga och man kan önska att det vore självklart att man kunde få göra det pga av det samhället vi lever i. Men då glömmer man den viktigaste biten, nämligen att det handlar om mer än ett liv. Alltså både mammans och barnets. För barnet ÄR faktiskt ett liv oavsett hur obekväm den sanningen känns. Därför måste vi börja diskutera abort igen!

Tack för att du tog dig tid att kommentera, förresten!
Hanna

Moln

(Men det finns inget rätt och fel i denna väldigt svåra etiska fråga... Den är svår)